Изложби „Ние искаме мир“

На 7, 9 и 10 декември 2015 г. Сдружение за прогресивна и отворена комуникация (СПОК, spoc-s.com) в партньорство с Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и Държавна агенция за закрила на детето, Министерство на външните работи (МВнР) и Министерство на вътрешните работи (МВР) организира серия изложби на тема Послание за мир. Първата изложба беше открита на 7ми декември от 18 часа в галерия „Мисията“ , втората – на 9ти декември от 13.30 часа в зала за пресконференции при МТСП, а третета – на 10ти декември от 11 часа в Музей на МВР.

Събитията бяха открити от обществени фигури като проф. Владимир Чуков (експерт по сигурността), д-р Юри Кацаров (психолог), д-р Вяра Ганчева (социолог), Красимир Димитров (експерт по сигурността), Сибел Мустафа (арабист) и др. На събитията присъстваха министри, заместник-министри, народни представители и други важни гости.

Изложбите имаха за цел да отправят детско послание за мир, толерантност и разбирателство между различните култури. Рисунките поместени в трите изложби бяха изготвени от деца – представители на различни етноси, обединени от общата идея да отправят към света своето послание за мир.
Авторите на творбите включват деца от Афганистан, Сирия, Сомалия, Норвегия и България, а рисунките са изготвени по време на празник на културите, организиран по проект на EEA Grants и самостоятелни ателиета по рисуване. Участие в градския празник и самостоятелно организираните ателиета по рисуване взеха и деца бежанци, деца от турски, ромски, арменски и еврейски произход, които картини могат да бъдат видяни на трите изложби.

Повече за организираните изложби:

На изложбите са представени седемдесет детски рисунки с послания за мир – от детската мечта за пътешествие, през игрите с приятели и авторски идеи за земното кълбо. Рисунките изобразяват детската визия за мирния свят. Обединени в цветове и багри, малките художници от различни култури и националности са прикачили към творбите си и кратко словестно послание. Среща, игра на дама или просто портрет са само част от темите, които са провокирали въображението на децата. Не рядко участват и животните, слънцето и къщата.

Плановете за развитие на изложбата са тя да се превърне в пътуваща и през 2016 да бъде поставена в други обществени пространства и по-малки общини.

Визуализационни материали:

Crossroads

Crossroads

Crossroads

Crossroads


Снимки от изложбите:

info1

info1

info1

info1

info1

info1

info1

info1

info1

info1

info1

info1

info1

info1Експертите работили по проекта, също отправят своето послание за мир!

info1

info1Картините на децата са тематично подредени в галериите, така гостите имат възможността да се снимат с любимите си картини и да споделят посланията си за мир!

info1

info1

info1

info1

info1

info1

info1

info1

Go to Top